Honore de Balzac

shkrimtar francez

Honoré de Balzac (20 maj 1799 - 18 gusht 1850) ishte një novelist dhe dramaturg francez. Për shkak të vëzhgimit të vëmendshëm të detajeve dhe përfaqësimit të pafiltruar të shoqërisë, Balzaku konsiderohet si një nga themeluesit e realizmit në letërsinë evropiane. Sekuenca e romaneve La Comédie humaine, e cila paraqet një panoramë të jetës franceze post-napoleonike, konsiderohet përgjithësisht si kryevepra e tij.

ThënieRedakto

  • Kur vinë hallet, hapu derën.[1]
  • Kopracët s`besojnë aspak në një jetë të dytë; kjo botë këtu është çdo gjë për ta.[2]
  • Ku ke njerinë pa dëshira? Dhe a ka dëshira që mund të plotësohen pa para?[3]
  • Sot më tepër se kurrë paraja sundon ligjet, politiken dhe zakonet.[4]

Thënie për tëRedakto

Thënie të atribuara gabimishtRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Honore de Balzak, Evgjeni Grande, përkthim nga frengjishtja Nonda Bulka, Argeta LMG, Tiranë, 2002, faqe 152.
  2. ^ Honore de Balzak, Evgjeni Grande, përkthim nga frengjishtja Nonda Bulka, Argeta LMG, Tiranë, 2002, faqe 99.
  3. ^ Honore de Balzak, Evgjeni Grande, përkthim nga frengjishtja Nonda Bulka, Argeta LMG, Tiranë, 2002, faqe 103.
  4. ^ Honore de Balzak, Evgjeni Grande, përkthim nga frengjishtja Nonda Bulka, Argeta LMG, Tiranë, 2002, faqe 99.

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: