Question book-new.svg Ky artikull nuk përmban asnjë referim. Për pasojë, besueshmëria në të lë për të dëshiruar. Ndihmoni të shtojmë burime sipas udhëzimeve të përshkruara te Ndihmë:Referimi.


Pitagora e Samosit (570 - p. 495 p.e.s.) ishte një filozof i lashtë grek jon dhe themeluesi me emër i Pitagorianizmit. Mësimet e tij politike dhe fetare ishin të njohura në Magna Graecia dhe ndikuan në filozofitë e Platonit, Aristotelit, dhe, përmes tyre, në filozofinë perëndimore. Njohuritë për jetën e tij janë errësuar nga legjenda, por ai duket se ka qenë biri i Mnesarchus, një gdhendës i çmuar në ishullin Samos. Studiuesit modernë nuk pajtohen në lidhje me edukimin dhe ndikimet e Pitagorës, por ata pajtohen se, rreth vitit 530 para Krishtit, ai udhëtoi në Croton në Italinë jugore, ku themeloi një shkollë në të cilën iniciatorët u betuan për fshehtësi dhe jetuan një mënyrë jetese komunale, asketike. Kjo mënyrë jetese përfshinte një numër ndalimesh dietike, të cilat tradicionalisht thuhet se përfshinin vegjetarianizmin, megjithëse studiuesit modernë dyshojnë se ai ka mbrojtur ndonjëherë vegjetarianizmin e plotë.

ThënieRedakto

 • Sapo ligjet janë të nevojshme për burrat, ato nuk janë më të përshtatshme për liri
 • Mbi të gjitha, respektoni veten
 • Në zemërim ne duhet të përmbahemi si nga të folurit ashtu edhe nga veprimi
 • Shqetësimi duhet të na shtyjë në veprim dhe jo në depresion. Asnjë njeri nuk është i lirë që nuk mund ta kontrollojë veten
 • Ka gjeometri në zhurmën e telave, ka muzikë në ndarjen e sferave
 • Zgjidhni më shumë të jeni të fortë nga shpirti sesa i fortë nga trupi
 • Heshtja është më mirë sesa fjalë pa kuptim
 • Miqtë janë si shokë në një udhëtim, të cilët duhet të ndihmojnë njëri -tjetrin për të këmbëngulur në rrugën drejt një jete më të lumtur
 • Forca e mendjes qëndron në maturinë; sepse kjo e mban arsyen tuaj të paqartë nga pasioni
 • Përderisa Njeriu vazhdon të jetë shkatërruesi i pamëshirshëm i qenieve të gjalla më të ulëta, ai kurrë nuk do të njohë shëndetin ose paqen. Për sa kohë që njerëzit masakrojnë kafshët, ata do të vrasin njëri -tjetrin. Në të vërtetë, ai që mbjell farën e vrasjes dhe dhimbjes nuk mund të korrë gëzim dhe dashuri
 • Heshtni ose lërini fjalët tuaja të vlejnë më shumë se heshtja
 • Edukoni fëmijët dhe nuk do të jetë e nevojshme të ndëshkoni burrat
 • Fjalët më të vjetra, më të shkurtra - "po" dhe "jo" - janë ato që kërkojnë më shumë mendim
 • Një burrë nuk është kurrë aq i madh sa kur është në gjunjë për të ndihmuar një fëmijë
 • Mbi re me hijen e saj është ylli me dritën e tij
 • Arsyeja është e pavdekshme, gjithçka tjetër e vdekshme
 • Gjithçka është Numër
 • Numri sundon universin
 • Miqtë ndajnë gjithçka