Puna

rol i një personi në një shoqëri
Ky artikull nuk përmban asnjë referim. Për pasojë, besueshmëria në të lë për të dëshiruar. Ndihmoni të shtojmë burime sipas udhëzimeve të përshkruara te Ndihmë:Referimi.


Puna është një përpjekje e vazhdueshme për të arritur një qëllim ose rezultat.

Thënie Redakto

Proverba Redakto

 • A bad workman always blames his tools.
Një punëtor i keq gjithmonë fajëson veglat e tij.
Suksesi dhe dështimi nuk varen nga veglat por nga mënyra si përdoren ato.
 • Ai që përton sot, pendohet mot.
 • Bujku i mirë, ia merr me zorr bukën tokës.
 • Burri në shtëpi, si dreqi në xhami.
 • Çelësi që punon, nuk ndryshket.
 • Dembeli është nëna e të gjithë veseve.
 • Dera e përtimit, caku i mjerimit.
 • Dita pa punë nata pa gjumë.
 • Dora me baltë, buka me mjaltë.
 • Dora e larë, zorrë e tharë.
 • Edhe ujët po të rrijë në një vend qelbet.
 • Gruaja që nuk do të gatuajë, shosh gjithë ditën.
 • Gjykon puna, s'gjykon guna.
 • Hekuri sa punohet, aq zbukurohet.
 • I mjeri ai që s'mendn për pleqëri.
 • Kaun që nuk vete në arë e pret sëpata.
 • Kazma në dorë, buka në gojë; kazma ne katua, trasta del për miell hua.
 • Lima dalëngadalë bëri tranë gjilpërë.
 • Ku ka bletë, ka dhe mjaltë.
 • Kullote dhinë të të mbushë kusinë.
 • Kur s'ke mbjellë, s'ke çfarë korr.
 • Kur s'ke punë luaj derën.
 • Kush fërkon pulën, ha edhe vezën.
 • Kush i kullot deshët, ai qeth dhe leshët.
 • Kush nuk di ç'është lodhja, ai nuk di ç'është çlodhja.
 • Kush përton vdes urije.
 • Kush rri në pemë, ha edhe kokrrat.
 • Kush s'punon, dheut i rëndon.
 • Kush zë brumë do të gatuajë.
 • Me mirë "punë e mbarë", se "mirë se të gjej".
 • Mbill me një dorë, korr me të dyja.
 • Me lopatë ari dhe shat argjendi tunden e lëkunden edhe malet nga vendi.
 • Mos rri si nusja në dasëm.
 • Moti ndihmon atë që punon.
 • Nga puna po nuk rrodhi, domosdo do pikojë.
 • Nuk mund të dalë punë e madhe nga ai që nuk do të voglën.
 • Një ujë që nuk ecën s'pihet.
 • Po shkove me të kërciturit gishtërinjtë sot, mos u anko nga të kërciturit e zorrëve nesër.
 • Pula që këndon në mbrëmje nuk bën vezë në mëngjes.
 • Puna e rinisë, jorgan i pleqërisë.
 • Qan ara se nuk i vjen fara.
 • Ruaj dhinë të pish qumështin.
 • Sa më shpejt kositet livadhi; aq më shpejt lind bari.
 • S'bëhet vreshti me urata, po me shata e lopata.
 • S'gjuhet me zagar lidhur.
 • Nuk zihet pleshti me dorashka.
 • Shpjere gojën te buka e jo bukën te goja.
 • Trupi shëndoshet me të punuar, mendja ndërtohet me të mësuar.
 • Ujku e ka qafën e trashë, se ka kambët e shpejta.
 • Vure vezën more pulën.
 • Punën e sotme mos e lër për nesër.
 • Fillimi i mbarë, gjysma e punës.

Referimet Redakto

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto