Aristoteli (384 - 322) ishte filozof, mendimtar dhe shkencëtar i shquar i Greqisë antike. Konsiderohet gjeniu më i madh intelektual i botës antike perëndimore.

Thënie Redakto

 • Është e lehtë të kryhet një veprim i mirë, por jo e lehtë të fitohet një zakon i përhershëm i kryerjes të një veprimi të tillë.
 • Sekreti i humorit është befasia.
 • Dinjiteti nuk matet me titujt që zotëron, por me vetëdijen se i meriton ato.
 • Njohja e vetvetes është fillimi i gjithë mençurisë
 • Çfarë është një mik? Një shpirt i vetëm që banon në dy trupa
 • Edukimi i mendjes pa edukimin e zemrës nuk është aspak edukim
 • Asnjë mendje e madhe nuk ka ekzistuar kurrë pa një prekje çmendurie
 • Ne jemi ajo që bëjmë vazhdimisht, Përsosmëria pra nuk është një akt,por një zakon
 • Ai që ka kapërcyer frikën e tij do të jetë me të vërtetë i lirë
 • Jeta eshte nje komedi per ata qe mendojne dhe nje tragjedi per ata qe ndjejne
 • Kush është i kënaqur me vetmi, është një kafshë e egër ose perëndi
 • Bëhu një mendimtar i lirë, por mos prano gjithçka që dëgjon si të vërtetë.Jini kritik dhe vlerësoni atë në të cilën besoni
 • Ligji është arsye, pa pasion
 • Njeriu i matur nuk thotë çdo gjë që mendon, por mendon çdo gjë që thotë
 • Njeriu nga natyra është një kafshë politike
 • Rrënjët e arsimit janë të hidhura, por fruti është i ëmbël
 • Shpresa është një ëndërr zgjimi
 • Lumturia varet nga vetë ne
 • Dëshira për të qenë miq është punë e shpejtë, por miqësia është një frut që piqet ngadalë
 • Një mik për të gjithë është një mik për askënd
 • Arsyeja është një dritë që Zoti e ka ndezur në shpirt
 • Varfëria është prind i revolucionit dhe krimit
 • Të shkolluarit ndryshojnë nga të pashkolluarit aq sa të gjallët ndryshojnë nga të vdekurit
 • Kënaqësia në punë e vë përsosmërinë në punë
 • Energjia e mendjes është thelbi i jetës
 • Fatkeqësia tregon ata që nuk janë vërtet miq
 • Aty ku kalojnë talentet tuaja dhe nevojat e botës, aty qëndron thirrja juaj
 • Njerëzit i krijojnë zotat sipas vetes jo vetëm për nga pamja por edhe për nga mënyrat e

jetesës

 • Të mësuarit nuk është lojë fëmijësh; ne nuk mund të mësojmë pa dhimbje
 • Unë konsideroj më të guximshëm atë që kapërcen dëshirat e tij sesa atë që pushton armiqtë e

tij, sepse fitorja më e vështirë është mbi veten

 • Për gjërat që duhet të mësojmë para se t'i bëjmë, ne i mësojmë duke i bërë ato
 • Ai që nuk mund të jetë një ndjekës i mirë nuk mund të jetë një udhëheqës i mirë
 • Në të gjitha gjërat e natyrës ka diçka të mrekullueshme
 • Nga natyra, gjithçka dëshiron përsosmërinë e vet
 • Se pari duhet te jetosh pastaj mund te filozofosh
 • Kënaqësitë që vijnë nga të menduarit dhe të mësuarit do të na bëjnë të mendojmë dhe të mësojmë edhe më shumë
 • Adhuruesi i mitit është në një farë mënyre një filozof, sepse miti përbëhet nga gjëra që shkaktojnë mrekulli
 • Aristoteli është një kritik i ashpër i fesë tradicionale, duke besuar se është e rreme,

megjithatë ai gjithashtu mendon se feja tradicionale dhe institucionet e saj janë të nevojshme nëse ndonjë qytet, përfshirë qytetin ideal që ai përshkruan në Politikë, do të ekzistojë dhe lulëzojë

 • Sipas Aristotelit miti është një strukturë ose skelet.Mbi të gjitha, pikëpamja e Aristotelit

është që mitologjia ishte fillimi i marrjes së njohurive të vërteta se si funksionon natyra dhe bota

 • Në Metafizikë, Aristoteli thotë se është çudia që i çoi filozofët e parë të filozofojnë, pasi një njeri që është i çuditur mendon për veten e tij si injorant dhe filozofon për të shpëtuar nga

injoranca e tij

 • Në veprën etike të Aristotelit, "Etika Nikomakane", ai përshkruan natyrën njerëzore si me psikikë racionale dhe iracionale, si dhe një shtytje natyrore për krijimin e shoqërisë, fitimin e

njohurive, gjetjen e lumturisë dhe ndjenjën e lidhur me Zotin

 • Mangësitë e natyrës janë ato që arti dhe arsimi kërkojnë të plotësojnë
 • Gjithçkaja është gjithçka që ka fillim, mes e fund
 • Një rrezik i përbashkët bashkon edhe armiqtë më të hidhur
 • Aristoteli beson se ka njerëz të caktuar që janë 'skllevër natyralë', për shkak të paaftësisë së tyre për të ushtruar arsyen
 • Kënaqësitë dhe dhimbjet lindin vetvetiu nga aktiviteti
 • Sipas Aristotelit, lumturia konsiston në arritjen, gjatë gjithë jetës, të të gjitha të mirave -

shëndetit, pasurisë, dijes, miqve etj. - që çojnë në përsosjen e natyrës njerëzore dhe në pasurimin e jetës njerëzore. Kjo kërkon që ne të bëjmë zgjedhje, disa prej të cilave mund të jenë shumë të vështira

 • Askush nuk behet tiran per tu mbrojtur nga i ftohti
 • Në rastin më të mirë të tij, njeriu është më fisniku nga të gjitha kafshët; i ndarë nga ligji dhe

drejtësia ai është më i keqi

 • Njerëzit melankolikë, nga të gjithë të tjerët, janë më të mprehtit
 • Devijimi më i vogël nga e vërteta do të shumëzohet më vonë
 • Është mirë të jesh zgjuar para agimit, sepse zakone të tilla kontribuojnë në shëndet, pasuri

dhe mençuri

 • Një mik është një vete e dytë, në mënyrë që vetëdija jonë për ekzistencën e një miku ... të na

bëjë më të vetëdijshëm për ekzistencën tonë

 • Natyra nuk bën asgjë kot. Prandaj, është e domosdoshme që personat të veprojnë në

përputhje me natyrën e tyre dhe të zhvillojnë talentet e tyre të fshehura, në mënyrë që të jenë të kënaqur dhe të plotë

 • Qëllimi i arsimit, për Aristotelin, ishte të mësonte virtytet intelektuale dhe morale krah për krah, dhe megjithëse ai e pranoi që zhvillimi intelektual do të kërkonte kohë dhe përvojë,

zhvillimi moral, ai besonte, se mund të ushqehej përmes ekspozimit dhe praktikës së qëllimshme

Thënie për të Redakto

Thënie të atribuara gabimisht Redakto

Referime Redakto

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto

Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: