Ky artikull duhet të përmirësohet sipas standardeve të përshkruara te Ndihmë:Çfarë është një artikull?


Hipokrati ishte një mjek grek i Epokës së Perikliut (Greqia Klasike), i cili konsiderohet si një nga figurat më të shquara në historinë e mjekësisë. Ai tradicionalisht quhet "Babai i Mjekësisë" në njohjen e kontributeve të tij të qëndrueshme në këtë fushë, të tilla si përdorimi i prognozës dhe vëzhgimit klinik, kategorizimi sistematik i sëmundjeve ose formulimi i teorisë humore. Shkolla e mjekësisë Hipokratike bëri revolucion në mjekësinë e lashtë greke, duke e vendosur atë si një disiplinë të veçantë nga fushat e tjera me të cilat ajo ishte lidhur tradicionalisht (teurgji dhe filozofi), duke vendosur kështu mjekësinë si profesion.

Thënie Redakto

 • Le të jetë ushqimi ilaçi juaj dhe ilaçi ushqimi juaj
 • Jeta është e shkurtër, arti është i gjatë
 • Forcat natyrore brenda nesh janë shëruesit e vërtetë të sëmundjeve
 • Bëni zakon dy gjëra: të ndihmoni; ose të paktën për të mos bërë asnjë dëm
 • Ecja është ilaçi më i mirë i njeriut
 • Çdo gjë e tepërt është kundër natyrës
 • Jeta kaq e shkurtër, zanati kaq i gjatë për të mësuar
 • Është më e rëndësishme të dini se çfarë lloj personi ka një sëmundje sesa të dini se çfarë lloj sëmundjeje ka një person
 • Shërimi është një çështje kohe, por ndonjëherë edhe një çështje mundësie
 • Në fakt ka dy gjëra, shkenca dhe opinioni; e para lind njohuri, e dyta injorancë
 • Kudo ku arti Mjekësisë është dashurohet, ka dashuri edhe për Njerëzimin
 • Deklaroni të kaluarën, diagnostikoni të tashmen, parashikoni të ardhmen
 • Jeta është e shkurtër, arti i gjatë, mundësia kalimtare, gjykimi i vështirë
 • Shpirti është i njëjtë në të gjitha krijesat e gjalla, megjithëse trupi i secilës është i ndryshëm
 • Në rrethana natyrore, ata që janë fizikisht më të shëndoshë vdesin më shpejt se të dobëtit
 • Për raste ekstreme nevojiten zgjidhje ekstreme