Johann Volfgang Goethe (28 gusht 1749 - 22 mars 1832) është një shkrimtar, poet, novelist dhe dramaturg gjerman. Ai ka qenë gjithashtu aktor, shkencëtar, gjeolog, botanist, filozof dhe politikan. Ndër veprat e tij më të përmendura janë Fausti dhe Vuajtjet e djaloshit Verter.

Goethe (1828)
Goethe (1828)


Thënie

Redakto
  • Arti dhe shkenca, vetëm atëherë kanë të drejtë ekzistence, kur e pajisin njeriun me kurajë për të përballuar luftën në jetë.
  • Shfrytëzo ditën e rinisë - o do të biesh ose do të sundosh; do të humbasësh o të fitosh, do të vuash ose do të triumfosh.
  • Jo në Amerikë! Këtu në Gjermani, ose asgjëkundi, duhet dhe mund të kërkojmë Amerikën!
  • Njeriu, kur dëgjon fjalë, shpesh beson se brenda tyre fshihen dhe mendime.
  • E patë! Kur merret me kësi budalli, në fund të fundit pëson dëm dhe djalli.
  • Zor është të shpëtojmë nga demonët, me ju na lidhin nyje të padukshme.
  • Lum kush jeton ende me shpresë se mund të dalë nga ky det gabimesh!
  • Ajo që nuk e dimë, ajo na duhet; ajo që dimë, nuk na hyn në punë.
  • Ah, ç'fatkeqësi që trupi s'na ka flatra, të shoqëronte fluturimin e mendjes!
  • Ka mbetur si zakon i lashtë, në botën e madhe ngrihen botët e vogla

Thënie për të

Redakto

Thënie të atribuara gabimisht

Redakto

Referime

Redakto

Gëte, Vepra të zgjedhura 1, Shtëpia Botuese "Naim Frashëri", përkthyer nga origjinali nga Skënder Luarasi, Tiranë, 1987

Shiko edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: