Ky artikull duhet të përmirësohet sipas standardeve të përshkruara te Ndihmë:Çfarë është një artikull?


Seneka ishte një filozof stoik romak, burrë shteti, dramaturg dhe në një vepër, satirist, nga epoka post-Augustine e letërsisë latine.

ThënieRedakto

 • Ka më shumë gjëra që na frikësojnë sesa na dëmtojnë, ne vuajmë më shumë në imagjinatë sesa

në realitet

 • Nëse dikush nuk e di drejt cilit port po lundron, asnjë erë nuk është e favorshme
 • Ndonjëherë edhe të jetosh është një akt guximi
 • E gjithë mizoria buron nga dobësia
 • Feja konsiderohet nga njerëzit e thjeshtë si e vërtetë, nga të mençurit si e rreme dhe nga

sundimtarët si e dobishme

 • Thjeshtë fuqia e mendjes për të qenë e pamposhtur
 • Ai që është trim është i lirë
 • Ata e humbin ditën në pritje të natës dhe natën nga frika e agimit
 • Shoqërohuni me njerëz që ka të ngjarë t'ju përmirësojnë
 • Injoranca është shkaku i frikës
 • Dielli shkëlqen edhe mbi të pabesët
 • Shpesh një burrë shumë i moshuar nuk ka provë tjetër të jetës së tij të gjatë përveç moshës së

tij

 • Ne mësojmë jo në shkollë, por në jetë
 • Ndërsa presim jetën, jeta kalon
 • Zjarri teston arin, vuajtja teston trimat
 • Mendja që shqetësohet për ngjarjet e ardhshme është e mjerueshme
 • Për të fituar lirinë e vërtetë duhet të jesh skllav i filozofisë
 • Ajo që mund të ndodhë në çdo kohë mund të ndodhë edhe sot
 • Askush nuk shtypet nga fatkeqësia nëse nuk është mashtruar më parë nga prosperiteti
 • Të gjithë preferojnë besimin sesa ushtrimin e gjykimit
 • Kudo që ka një qenie njerëzore, ka një mundësi krize
 • Për shumë njerëz, marrja e pasurisë nuk u jep fund telasheve të tyre, por vetëm fillim
 • Barku bosh nuk ha arsye
 • Ti i pari mos e thuaj,çfarë nuk do që të thotë tjetri
 • Mjerë koka e drejtuar nga bishti
 • S'është se kemi kohë pak,por humbim shumë
 • Nga njeriu i madh mund të mësosh edhe kur ai hesht
 • Vështirësitë përforcojnë mendjen ashtu siç forcon lodhja trupin
 • Pasuritë janë në zotërim të të mençurit ,ndërsa budallain e sundojnë
 • E gjatë është rruga e të mësuarit përmes teorisë,e shkurtër dhe e frytshme përmes shembullit
 • Vlera,kur sfidohet,shumëzohet
 • Fati nuk ekziston: ekziston vetëm çasti kur përgatitja takon mundësinë
 • Askush nuk është i palumtur përveçse për faj të vet
 • Filozofia na mëson të veprojmë,jo të flasim
 • Kush është larg nga e vërteta nuk mund të jetë i lumtur
 • Të këqijave që u shmangesh janë brenda teje
 • Një pjesë e madhe e progresit qëndron në dëshirën për progres
 • Lindim të ndryshëm, vdesim të ngjashëm
 • Shijoni kënaqësitë e tanishme në një mënyrë të tillë që të mos lëndoni të ardhmen
 • Çdo fillim i ri vjen nga fundi i një fillimi tjetër