Hape menynë kryesore
2014, The Power of Thought - Victor Issa Sculptor - panoramio.jpg

Zgjuarsia është tërësia e funksioneve të lindura njohëse, përshtatëse dhe përfytyruese, të krijuara nga veprimtaria e trurit të njeriut dhe të disa kafshëve.

ThënieRedakto

ProverbaRedakto

 • Barku i gjerë, truri i ngushtë.
 • Budallai shkon tek e ngasin.
 • E mirë edhe fuqia, por ca më mirë urtija.
 • Kur del dielli, të gjithë e dinë nga bie lindja.
 • Kur gabon i mençuri çuditet budallai.
 • Ma mirë të kesh mend se pare.
 • Mendja është në majë të gjuhës.
 • Mendja e lehtë rëndon të zonë.
 • Për gjithë vend ka pleq me mend.
 • S'ka varfëri i mençuri.
 • Shtatin pyll e mendjen fyll.
 • Thesi i zbrazët s'qëndron në këmbë.
 • Vetëm budallai është i kënaqur gjithmonë nga vetja.

ReferimetRedakto

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

Wikipedia ka një artikull në lidhje me: