Albert Einstein

shkencëtar me origjinë gjermane (1879–1955)
Ky artikull nuk përmban asnjë referim. Për pasojë, besueshmëria në të lë për të dëshiruar. Ndihmoni të shtojmë burime sipas udhëzimeve të përshkruara te Ndihmë:Referimi.


Albert Einstein (14 mars 1879 – 18 prill 1955) ishte një fizikant i cili konsiderohet si një nga shkencëtarët më të rëndësishëm të shekullit XX. Ai ishte nje introvert dhe ishte nexenesi me i dobet ne klase, por me kalimin e kohes ai u tregoi te gjitheve se ishte nje gjeni i vertete.Ai përcaktoi teorinë e relativitetit dhe dha shumë kontribute në fushat e mekanikës kuantike, mekanikës statistikore dhe kozmologjisë.Pasi vdiq, iu mor truri per te pare se si ishte e mundur te ishte aq i zgjuar, dhe pa se truri i tij kishte me shume "rrudha" se nje tru normal.

Thënie

Redakto
 • Problemet e vështira që përballojmë, nuk mund të zgjidhen me të njëjtin nivel mendimi që kishim kur i krijuam ato.
 • Shkenca pa fe është e çalë dhe feja pa shkencë është e verbër.
 • Përfytyrimi është më i rëndësishëm se dituria, sepse dituria ka kufi, ndërsa përfytyrimi rrok të gjithë botën, duke nxitur përparimin, e duke i dhënë jetë zhvillimit.
 • Gjëja më e pakuptueshme për botën është se ajo është e kuptueshme.
 • Një njeri i lumtur është tepër i kënaqur me të tashmen për të banuar në të ardhmen.
 • Jeta është si ngasja e një biçiklete. Për të mbajtur baraspeshën duhet të vazhdosh t'i japësh.
 • Mos bëj kurrë ndonjë gjë kundër ndërgjegjes madje edhe po ta kërkoi gjendja.
 • Unë nuk kam dhunti. Unë jam vetëm një kureshtar i sëmurë.
 • Përpiqu të mos bëhesh një njeri i suksesit, por mundoju më mirë të bëhesh një njeri me vlerë.
 • Dy gjera nuk kane fund: Universi dhe budallallëku njerëzor, madje kam disa dyshime për universin.
 • Bota nuk rrezikohet nga njerëzit e këqij, por nga ata qe e lejojnë te keqen.
 • Ajo mbrëmje ku te gjithë të pranishmit kanë mendim të njëjtë, është mbrëmje e humbur.
 • Gjithçka duhet ta thjeshtësojmë aq sa është e mundur, por jo edhe me shumë.
 • Të shkurtosh dru, është punë e mirë sepse menjëherë e sheh rezultatin e punës tënde.
 • Është shumë më vështirë t'i ndryshosh bindjet, sesa të ndryshosh atomin.
 • Ai që s'ka bërë asnjë gabim, s'ka filluar asgjë të re.
 • Përderisa shumica e njerëzve turpërohen se vishen dobët, e se kanë mobilie të këqija, por shumë më tepër do të duhej të turpëroheshin nga idetë e liga dhe paragjykimet që kanë për Botën.
 • Përparimi i teknikes është si Sëpata, në duart e kriminelit patologjik.
 • Personalitetet nuk krijohen me fjalime, por vetëm me punë dhe rezultate te vetë arritura.
 • Në mesin e problemeve, dalin rastet e volitshme.
 • Kur është në pyetje morali, shkolla s'mund të ndihmojë shumë.
 • Nëse zoti e ka krijuar botën, me siguri qëllimi i tij nuk ishte ta bëjë botën ashtu që ne ta kuptojmë.
 • Kur do të kesh jetë të lumtur, jepi vetes një qëllim.
 • Imagjinata është më e rëndësishme se dituria.
 • Ashtu siç zgjerohet rrethi i diturisë sonë njashtu edhe perimetri i errësirës që rrethon atë.
 • Edukata është ajo që mbetet kur njeriu harron atë që ka mësuar në shkollë.
 • Çdo gjë duhet të jetë e thjeshtë aq sa është, por jo më e thjeshtë.
 • Shenja e vërtetë e inteligjencës nuk është dituria, por imagjinata.
 • Mos tento të jesh njeri i suksesit, por njeri i vlerës.
 • Të gjithëve u flas njëjtë pavarësisht nëse është pastrues apo president universiteti.
 • Nëse dëshiron fëmijët të të bëhen inteligjent, u lexo përralla. Nëse dëshiron të të bëhen edhe më inteligjent, u lexo më shumë përralla.
 • Nëse nuk mund të e sqarosh thjeshtë, nuk e ke kuptuar mjaft mirë.
 • Të gjithë janë gjeni. Por nëse e gjykon peshkun sipas mundësisë për tu ngjitur në trung, do të jetojë tërë jetën duke besuar së është budalla.

Thënie për të

Redakto

Thënie të atribuara gabimisht

Redakto

Referime

Redakto

Shiko edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: