Tintoretto Allegory.jpg

Morali është një rregull, parim ose normë e sjelljes e paravendosur nga një shoqëri, bashkësi, dhe e pranuar nga një njeri për mënyrën e tij të sjelljes dhe e zbatueshme nga të gjithë njerzit e arsyeshëm; ose mësim i vlefshëm në mirësjellje, etikë ose domëthenie praktike e shprehur apo e nënkuptuar në një histori, fabul, ose ngjarje.


ThënieRedakto

 • Dashuria ka një moral edhe jashtë martese, por martesa pa dashuri është imorale.[1]
Ellen Key
 • Ai që vesh moralin si petkun më të mirë, më mirë të rrijë lakuriq.[2]
Khalil Gibran
 • Ata që akoma ushqehen me mish ndërkohë që mund të ushqehen me diçka tjetër, nuk mund të pretendojnë të jenë moralistë të vërtetë.[3]
Stephen R. L. Clark
 • Nuk ekziston gjeni pa shije, siç nuk ekziston karakteri pa moralitet.[4]
Gerard de Nerval
 • Të gjitha parimet morale universale, janë fantazi të plogështa.[5]
Marquis de Sade
 • Të gjitha gjërat që vërtet më pëlqejnë, ose janë të paligjshme, ose të pamoralshme, ose shëndoshin.[6]
Alexander Woollcott
 • Sjellja morale është e mundur vetëm atje ku ka liri.[7]
Romano Guardini
 • Kemi dy lloj moralesh bri për bri: njërin që e predikojmë por s'e praktikojmë, dhe tjetrin që e praktikojmë por që rrallë e predikojmë.[8]
Bertrand Russell
 • Nuk ekzistojnë fenomene morale, ekzistojnë vetëm interpretime morale të fenomeneve.[9]
Friedrich Nietzsche
 • Një mashkull moralist është hipokrit. Një femër moraliste është patjetër e shëmtuar.[10]
Oscar Wilde
 • Morali është mënyra e të sjellurit kundrejt personave që nuk na pëlqejnë.[11]
Oscar Wilde
 • Morali është dobësia e trurit.[12]
Arthur Rimbaud
 • Grushti i ashpër i moralit nuk ka aspak respekt për esencën fisnike të egoizmit.[13]
Max Stirner
 • Gjëja më e bukur e kësaj bote është morali.[14]
Frank Wedekind
 • Detyra e vetme dhe kryesore e edukimit mund të përmblidhet në konceptin e moralitetit.[15]
Johann Friedrich Herbart
 • Bëhemi persona moral, sapo jemi të palumtur.[16]
Marcel Proust
 • Yjet e qiellit përmbi mua, ligji moral në mua.[17]
Immanuel Kant

ProverbaRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 2. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 3. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 4. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 5. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 6. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 7. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 8. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 9. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 10. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 11. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 12. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 13. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 14. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 15. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 16. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.
 17. ^ Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:No globals' not found.

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashmeRedakto

Wikipedia ka një artikull në lidhje me: